| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Samenvattingen

Page history last edited by Claudette Dams van 14 years, 11 months ago

 

 



 
Week 8 en 9:  maandag 27 april - zondag 17 mei 2009
In deze periode maken de leerlingen een samenvatting waarin ze verslag doen van het proces, de vragen en de antwoorden. Het is een prima moment voor reflectie op het eigen leren.

 


 

SOPO2-1: Petrus Donders

Samenvatting

 

Vraag in het kort: Belicht 4 godsdiensten

 

De leerlingen werken in groepjes aan de samenvatting

 

 

Thora                  de synagoge en de moskee broederlijk naast elkaar   

                                                                                              

 

 

Toen wij het thema van deze learning circle zagen, dachten wij dat wordt heel spannend. Er zijn prachtige vragen gesteld, waarbij wij echt op onderzoek moesten gaan, praten met mensen om dan tot goede antwoorden te komen. Het zoeken naar foto’s is een ware speurtocht geworden op het net.

Onze vraag: belicht 4 godsdiensten met eetgewoonten en rituelen is door jullie op een fantastische manier beantwoord.

Ook de foto’s die geplaatst zijn pasten precies bij de bepaalde godsdiensten. Wij hebben heel veel geleerd. Proficiat!

 

De meeste scholen hebben gekozen voor het Christendom, de Islam en het Hindoeïsme. Verder hebben wij het Jodendom en het Boeddhisme gehad. Het viel op dat ze allemaal in grote lijnen dezelfde les aan ons leren.

 

 

Heilige boeken verkondigen het woord van God, maar wordt door ieder geloof anders genoemd b.v: de Bijbel bij de Christenen, de Koran bij de Islam, de Thora bij de Joden. Het Hindoeïsme kent meerdere heilige boeken. Hun belangerijkste verzameling wordt de Veda genoemd.

 

 

Elke religie heeft zijn eigen gebedshuis en noemt het ook anders. Wij kwamen tegen: Kerk, Moskee, Synagoge en Tempel.

 

 

Er zijn veel feestdagen genoemd. Kerstfeest, Eid Ul Fitre en Phagwa. Natuurlijk zijn er nog veel meer belangrijke feesten in elk geloof.

 

 

In bijna alle religiën wordt er gevast. De ene vast door sober te eten (voor Pasen), anderen eten een bepaalde periode van het jaar helemaal geen vis en vlees (Navraatrie) en weer anderen eten en drinken de hele dag niet(Ramadan).

 

 

De vragen die wij van jullie moesten beantwoorden zijn door groepen kinderen in de klas samen gemaakt. We hebben geleerd dat je voor informatie gebruik kan maken van het internet, maar dat samen werken, naar elkaar luisteren en elkaar helpen ook heel belangerijk zijn.

 

 

Wij van de Petrus Donderschool, een katholieke school, weten al aardig over het Christendom. Dat komt omdat Juf Judith ons heel veel vertelt over de bijbel. Ze vertelt verhalen die Jezus zelf aan de mensen heeft verteld en de betekenis daarvan beelden wij dan uit door middel van toneelspel.

 

 

Van de bovengenoemde godsdiensten zijn wij vooral van elkaar veel te weten gekomen. Uit  de verkregen antwoorden hebben wij geleerd dat elke godsdienst  een boodschap naar de mens toe brengt, maar op een eigen manier wordt verkondigd en wij elkaar veel liefde, eerbied en respect moeten tonen.

 

 

Er is nog heel veel dat wij jullie zouden willen vertellen over de godsdiensten, maar dat zou niet in een samenvatting passen. Ben je toch nieuwsgierig om meer te weten te komen, lees dan de antwoorden van: SOPO 2 – 1  in de wiki.

 

 

Groetjes van:

Klas 5, de juffen Shiefanie, Judith en Connie

 


SOPO2-2: OS 1 Welgelegen

 

                                    Samenvatting

 

1. Welke vraag stelden we?

 

Overal in de wereld gaan mensen mee met mode. Vaak genoeg wordt er veel geld in de mode gestopt. We denken dan aan kleding, schoeisel, kapsels, tatoeages, piercings enz.

  1. Welke positieve en negatieve invloed heeft de mode op schoolgaande jeugd en waarom zeg je dat?
  2. Hoe zou jij met de mode omgaan om positief (representatief) over te komen bij een ander?
  3. Is het nodig om veel geld in de mode te stoppen? Zo ja/ zo nee. Hoe kan het dan ook anders?
  4. Gaat netheid alleen met dure mode mee? Geef een voorbeeld.

  

 

2. Wat wisten we zelf van te voren?

 

Van te voren wisten we dat mode duur en goedkoop kan zijn . Dat er voor elke gelegenheid een kleding , schoeisel of kapsel is , b.v naar een feest/ receptie draag je nette avondkleding voor het werk draag je geen korte rok of short .

Ook wisten we dat een negatieve invloed van de mode op de schooljeugd is dat ze soms niet met de mode weten om te gaan bv. De meeste jongeren willen aan alle mode meedoen zoals kleding, kapsels, tatoeages enz. wat veel geld kost en waarbij bepaalde normen en waarden verloren gaan. Een positieve invloed van de mode op de jeugd is dat ze steeds moderner meegaan en meer leren over bepaalde ontwerpen.

 

Om positief bij een ander over te komen, zorgen wij ervoor dat:

-         We ons altijd netjes kleden. Ook letten wij erop dat we voor elke gelegenheid een gepaste kledingstuk hebben bv. als we een feest op school hebben komen we niet in strapsen, okselmouwen of korte rokken, maar in een nette jeans en een bloes met mouwen of een T-shirt.

-         Maar als we met de school naar een uitstapje gaan bv. buiten de stad, dan kleden we ons wel luchtig (short, straps, T-shirt).

 

Ook vinden wij zelf dat het niet nodig is om veel geld in mode te stoppen. Je kiest gewoon voor wat goedkopere spullen die ok in de mode zijn. Je hoeft ook niet duur gekleed gaan om netjes te zijn, want dure kleding kan ook ordinair zijn en goedkope kleding kan heel netjes zijn. Wij vinden dat mode nodig is. Het maakt je mooi en houd je jong, maar je hoeft niet aan alle mode mee te doen. Het hangt geheel van je persoonlijkheid af en de keuze die je maakt.

 

   

 

 

3. Welke antwoorden kregen we binnen?

 

De mode doet heel veel in je veranderen . Je draagt mooie kleren , schoenen , tassen en je maakt prachtige haar kapsels . Zo blijf je met de mode meegaan en je bent dan een eye-catcher(blikvanger) . De jeugd wordt  zowel positieve als negtieve beinvloed , daar ze met de mode mee gaan. Bepaalde jeugdigen houden ervan om naar andere te kijken en mee te doen zonder na te denken .Als ze niet mee gaan met de mode worden ze gepest of er wordt niet naar ze om gekeken .Je hoeft niet veel geld uit te geven om je leuk te kleden. Bij elk moment hoort de juiste kleding. Kleding heeft niet altijd te maken met netheid, netheid leer ja van kleins af. Als je netjes en eenvoudig bent, dan val je ook op. en dit alles heeft te maken met je houding. Als je met de mode meegaat verander je ook bv. je komt uit een familie die heel arm is en je wil op den duur met de mode meegaan en dan verander je heel veel. Veel jongeren kijken naar de clips op MTV bv.(half naakt enz.) en dat vinden sommige jongeren normaal. Dure kleding heeft niets te maken met de netheid. Met goedkope of zelfgemaakte kleding kun je er ook netjes uitzien. Sommige kinderen vinden het hel leuk dat zij zelf kleren mogen kiezen dat zij willen aandoen, daardor wordt er ook veel geld uitgegeven. Om positief eof representatief bij anderen over te komen moeten wij ons netjes kleden. Een positieve invloed  is bv. dat je e leuk uitziet en date r steeds meer leukere kleren komen. Een negatieve invloed is bv. dat andere snel jaloers worden en sommige meisjes staan wel 30 minuten voor de spiegel om zich op te maken. De meeste meisjes vinden mode belangrijk maar de jongens niet. De kinderen trekken meestal aan wat hun ouders hebben klaar gezet. Sommige kinderen gaan naar de stad met hun ouders om te winkelen, anderen gaan alleen. Je hoeft niet altijd veel geld uit te geven om met de mode mee te gaan of om er verzorgd uit te zien.

 

 

 

 

4. Kloppen de antwoorden met elkaar? Zijn ze niet tegenstrijdig?

 

De antwoorden kloppen wel met elkaar. Sommige antwoorden zijn tegenstrijdig zoals de ene zegt om representatief over te komen kan je leuke combinaties maken en andere zeggen dat je goed verzorgd eruit moet zien, geen tatoeages of piercings. Een deel van de mensen (de jeugd) zegt dat dit de mode is.

   

 

5. Wat hebben we van de antwoorden geleerd?

 

We hebben geleerd dat we verschillend denken over de mode. Hoe men denkt over de mode in Suriname en Nederland. Ook speelt het financiele een belangrijke rol als men goedkope of dure mode aanschaft.

 

 

 

 

 

6. Wat is onze conclusie?

 

Er kan wat geleerd worden uit de antwoorden. De jeugd zal anders denken over de mode.

-         Surinaamse kinderen denken anders over de mode dan de Nederlandse kinderen.( Dit vanwege de opvoeding, hun eigen omgeving (milieu) en de maatschappij waarin z eleven.

-         De leerlingen hebben gezien hoe anderen over de mode denken en hoe ze ermee omgaan.

 

 


SOPO2-3: OS Nieuw Amsterdam 

 

SOPO2-3: O.S Nieuw-Amsterdam

 

 

  SAMENVATTING

 

 

         

 

 

Welke vraag stelden we?

-Vinden jullie het belangrijk dat de verschillende feestdagen op de scholen worden herdacht?

 

 

-Op welke wijze worden de vershillende feestdagen bij jullie tot uiting gebracht?

 

 

Wat wisten we zelf van te voren?

Van te voren wisten wij dat het vieren van de verschillende  feesten op school heel belangrijk is,om op deze manier het respect voor elkaar en het respect voor elkaars cultuur te bevorderen bij kinderen.   

Ons land Suriname bestaat uit een multi-culturele bevolking dat wil zeggen: dat er in

Suriname verschillende bevolkingsgroepen[Indianen,AfroSurinamers,Hindoestanen,Java-nen,Indianen en Chinezen] wonen met hun eigen taal,hun eigen eet-en leefgewoonten en

hun eigen geloof.

 

                               

 

De ijzeren kookpot op de tjoelha Bruine bonen met kip

 

 

 

 

 

Welke antwoorden kregen we binnen?

-De kinderen worden op de hoogte gesteld over de betekenis van de verschillende     feesten.

-De meeste scholen maken leuke werkstukken over het feest of thema.De werkstukken

 worden opgehangen in de klas.

-Bij sommige feesten worden de klassen leuk versierd om op deze manier de feestsfeer

  te verhogen.

-Feesten op school is belangrijk,omdat wij meer kunnen leren over de feestdagen van

  de verschillende culturen.Zo bouwen wij het saamhorigheidsgevoel[de eenheid onder

 de verschillende bevolkingsgroepen]op.

-Bij de verschillende feestdagen worden er heel wat activiteiten gehouden zoals:een

 optocht,modeshow,dans,rap,toneel,snoeppauzes,gedichten voordragen,spelletjes,rijden

 met de trein,clown,musical,schmincken enz.

-Bij sommige scholen worden de ouders bij feesten niet betrokken.

-Speciale Surinaamse gerechten:Bami,Nasi,Roti,Bara,Patat,Bruine      bonen,Worstjes,Moksi-alesi.

Shriya, tijdens de modeshow en op de achtergrond juf Irene als de conferencier

 

 

Speciale Nederlandse gerechten:Speculaas,Gevulde speculaas,Pepernoten,Marsepein,

Taai-taai,Gekookt ei,Chocolade ei,Oliebollen,Taart[gebak],Kerstol,Soep,Salade,

Borstplaat,Kerstkransjes

 

 

 

 

Kloppen de antwoorden met elkaar? Zijn ze niet tegenstrijdig?

De meeste antwoorden kloppen met elkaar.Bepaalde antwoorden waren tegenstrijdig

zoals:

-Ik vindt school niks voor feest en sommige kinderen geloven het niet eens.

-Enkele scholen maken geen werkstukken met betrekking tot het thema.

-Op bepaalde scholen worden de ouders bij feest niet betrokken. 

 

 

Leerlingen en ouders tijdens herdenking 135 jaar Hindoestaanse Immigratie

 

 

 

 

Wat hebben we van de antwoorden geleerd?

-Vreemde gerechten zoals:Marsepein,Borstplaat,Gevulde speculaas.

-Feesten:Koninginnedag,Bevrijdingsdag,Paaslunch.

Wij hebben ook geleerd hoe de kinderen in Nederland feesten en welke gerechten ze

eten.

 

 

 

Ashley en Amley smullen van de suikerspin tijdens de Keti-Koti viering.

 

 

 

Conclusie:

De feesten die de Surinaamse scholen vieren komen overeen.

Feesten die zowel Surinaamse als Nederlandse scholen vieren zijn:Kerst,Sinterklaas

[Kinderdag],Carnaval en Pasen.

Feesten is onmisbaar op school,want wij als kinderen moeten plezier kunnen hebben

met elkaar en elkaar waarderen en respecteren.

 

 

Kishen bespeelt de dhol en Bharatie de dhantaal.

 

 

SLOT:

 

Wij willen alle SOPO2  scholen bedanken voor de leuke antwoorden en foto’s.Wij  hebben heel veel mogen leren uit jullie antwoorden. 

 

Tot slot willen wij aan u allen dit meegeven:

JONG GELEERD IS OUD GEDAAN .

 

 

Groetjes van juf Sabieta ,juf Wilma en de L.C leerlingen van O.S Nieuw-Amsterdam

 

 

 

 


SOPO2-4: REC Groot Gelre 

De vraag die we jullie gesteld hebben: 

 

Sub onderwerp: muziek/ hobby

Hoofdvraag:

Hoe ziet het muziekonderwijs er uit?

Hulpvragen:

·       zijn er instrumenten aanwezig en maken jullie daar gebruik van?

·       Wordt er veel gedanst bij muziekonderwijs?

·       Voeren jullie jaarlijks een musical op?

·       Naar wat voor een muziek wordt er geluisterd?

·       Wordt er veel gebruik gemaakt van de computer bij muziek en wordt er veel geluisterd naar muziek op de computer in de klas? (You Tube)

·       Zitten er leerlingen op HYVES en hebben jullie een klassenaccount op HYVES?

 

Jullie hebben geantwoord:

 

Sopo 2-1 

 

De  muziek op de Petrus Donders school

muziek is een verplicht vak.

In de klas hebben ze vier computers, waar  ze muziek op luisteren. 

Af en toe wordt er ook gedanst. en ieder jaar is er een musical.

 

 

Sopo 2-2

 

Ze luisteren naar het muziek via youtube

Via youtube kunnen ze genieten van leuke muziek.

sommige scholen organiseren van en toe tijd in voor het instuderen en uitvoeren van een musical

 

 

Sopo 2-3

 

De kleuterklassen krijgen elke dag muziekonderwijs.

In de leerschool krijgen ze 2 x 30 minuten muziek per week

Ze luisteren regelmatig muziek via de radio en ze hebben daar verschillende muziekstijlen

 

sopo 2-5

ze gebruiken veel muziek instrumenten en ze werken aan de musical. Die  musical heet

"het pad naar der 7 zonden". ze hebben daar ook een half jaar dans les gehad van een dansjuf

ze spelen zelf verschillende melodietjes op muziekinstrumenten.

 

sopo 2-6

ze gebruiken niet zo vaak instrumenten en tijdens de muziek gebruiken ze het niet zo vaak

en de leerlingen vinden het leuk om te dansen

en disco zijn dan ook erg favoriet

ze luisteren muziek via clipjes en via youtube

 

sopo 2-7

 

op ons school zijn er twee muziek leerkrachten

dansen zingen en maken muziek

 

sopo2-8

 

op school hebben we verschillende instrumenten en onze groep 1x inde week muziek lessen

sommigen kinderen in de rolstoel zitten hebben dan een dans les  

elke jaar makken we musical voor de school verladers

deze musicals maken we altijd zelf de muziek waar wij van houden

     

sopo 2-9

 

hebben niet elke jaar een musical soms zijn er wel eens optredens voor ouders

of zo als er een bepaald project word afgesloten hier bij helpt onze muziek juf dan ook

het eind van het schooljaar hebben we wel altijd een grote schoolfeest dan komt er een bandje en een diskjockey en dan gaan we gezellig dansen .

 

sopo 2-10

 

muziekonderwijs word niet een aparte klas gegeven maar juf sherida gaat naar de leerlingen toe ze neemt een radio mee en enkele cd,s meestal Surinaamse

kinderliedjes en een schrift waarin de liedjes staande kinderen vinden het heel leuk om liedjes en clips op youtbe te bekijken alleen tijdens de learing citcle

 

 

sopo 2-11

 

op onze school zingen de leerlingen elke morgen ongeveer 15 minuten. De lagere groepen hebben wel hun lesuurtje waar ze bezig zijn met muziek.  Er wordt gebruikt gemaakt van zelfgemaakte muziekinstrumenten. Er wordt niet echt gedanst, maar er wordt wel bewegingen gemaakt tijdens het zingen. 

 

 

Nee wij worden geen musicals opgevoerd

 

Er worden meer muziek geluisterd naar kasekomuziek  en gospel. Er wordt geen gebruik gemaakt van de computer bij muziek, maar er wordt wel gebruikt gemaakt van een cd player.

 

sopo 2-12

we hebben 2 maal per week hebben wij muziek wij een muziek uurtjes

op onse rooster de klassejuf doet dan nieuwe lietjes en ze maken zelf muziek in strumeten bijvoorbeeld een drumstok

 

sopo 2-13

muziek instumenten waar van we heel veel gebruiken van makken

les ok gedanst wel vind wij het heel jammer dat we nooi een muscal hebben luisteren wij naar elk soort muziek

zolang het maar goed in de ooren van ons klinkt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SOPO2-5: Bernadetteschool 

 

We wilden graag wat leren over de omgeving van de scholen. Welke oude gebouwen en monumenten er zouden staan. We hadden om een powerpoint gevraagd, maar zoals (bijna) iedereen het uiteindelijk heeft gedaan is natuurlijk ook goed.

 

We hadden al van de juffrouw dingen gehoord over Suriname en Paramaribo. Ook hebben we naar een dvd gekeken over Paramaribo, die tijdens de reis door leerkrachten was gemaakt. Zo kenden we bijvoorbeeld het onafhankelijkheidsplein al.

Van de plaatsen hier in de buurt, zoals Arnhem, kenden we al een paar dingen, bijvoorbeeld de Korenmarkt.

 

We hebben mooie antwoorden binnen gekregen. Iedereen heeft er veel werk van gemaakt, met veel foto’s en zo. Een school heeft een powerpoint presentatie gemaakt. Dat was heel erg leuk. We hebben wel gehoord dat de powerpoint voor veel scholen een beetje te moeilijk was om te maken. Daar hadden we niet goed genoeg over nagedacht. Hoe het uiteindelijk door iedereen is gedaan is natuurlijk ook goed. De scholen in Paramaribo hebben veel dezelfde monumenten genoemd en dat is natuurlijk ook logisch. 

 

We hebben veel geleerd. We vonden het vooral heel erg leuk om over Suriname te leren, daar wisten we nog bijna niks van. Ook was het leuk om dingen te leren over plaatsen in de buurt. Op sommige plaatsen komen we wel eens, maar wisten we niet dat daar mooie, oude gebouwen stonden en zo.

 

In het begin vonden we het best wel moeilijk en veel en daardoor ook een beetje saai. Later werd het wel leuker. Begrepen we meer wat de bedoeling was. Op school is het nu ook leuker omdat we met de hele school nu een project over Suriname hebben. We gaan nu over het thema Suriname knutselen, zingen, dansen en we gaan Surinaams eten. We gaan het project op school afsluiten met een feest en die dag erna gaan we het learning circle project ook afsluiten met een feest in het kasteel. Natuurlijk vinden we het ook helemaal super dat Chelsea bij ons in de klas komt.

 

 

 

 


SOPO2-6: Werkenrode

 

Wat doen jullie in de pauzes op school?

 

Nederland:

  • Spelen met de Zandtafel en in de zandbak

  • Schommelen

  • Voetbalkooi waar je ook kunt basketballen en tafeltennissen

  • Voetballen

  • Kletsen

  • Naar de kinderbeorderij

  • Muziek luisteren op de telefoon of i-pods

 

Suriname:

  • Broodje of wat lekkers kopen bij de broodvrouw

  • Babbelend een broodje eten

  • Tikspel

  • Djoel: een oud Surinaams spel: Je hebt twee teams nodig. Een team staat op het veld en het andere team staat aan de overkant en moet proberen het  veld over te komen zonder geraakt ter worden

  • Kletsen met vrienden

  • Spelletje Uno, dos , tres

  • Relaxen onder de Manjaboom

  • Verstopppertje

  • Anda (knikkerspel)

  • Stuivertje verwisselen

  • Spelen op het klimrek en de wip

  • Stoeien

  • Rolstoelrace

  • Zingen met de juf

  • Schopsteentje

  • Djompe foetoe

 

Conclusie:

Het viel ons op dat de leerlingen in Suriname heel veel spelletjes doen tijdens de pauze. Als we kijken naar wat wij doen in de pauze en ook naar de antwoorden van de andere Nederlandse scholen wordt er hier veel meer gekletst of muziek geluisterd.

 

Wat doe je na schooltijd?

 

Nederland:

  • Computeren: spelletjes, Hyves, MSN

  • Sporten

  • Spelen met iemand uit de klas

  • Buiten spelen

  • Muziekles

  • Naar de buitenschoolse opvang

  • Tv kijken

  • Hond uitlaten

  • Hutten bouwen

  • Koken

  • Tekenen

 

Suriname:

  • Sporten: zwemmen, dansen, voetbal

  • Muziekles

  • Voetballen in de buurt

  • Fietsen

  • Veel televisie kijken

  • Uitrusten

  • Lessen leren

  • Computeren

  • Met vriendjes of vriendinnetjes spelen

  • Kletsen

  • Wandelen

  • Djoel spelen

  • Lego

  • Knutselen

  • Boek lezen

  • Padvinderij

 

Conclusie:

De leerlingen doen allemaal heel veel verschillende dingen na schooltijd. Veel leerlingen spelen graag met vriendjes of vriendinnetjes na schooltijd.  Voor leerlingen die elke dag een eind met de taxi moeten om naar school/ naar huis te gaan is dit wat moeilijker. Vaak wonen hun vriendjes of vriendinnetjes van school niet bij hun in de buurt.  Zij doen vaak thuis iets alleen of met hun broertje of zusje: computeren, tv kijken, tekenen.

Computeren/ gamen blijkt bij alle leerlingen (maar vooral bij de jongens) erg populair

 

 

Welke sporten beoefenen jullie allemaal?

 

Nederland;

  • Voetbal

  • Zwemmen

  • Korfbal

  • Fitness

  • Handbal

  • Tennis

  • Paardrijden

  • Dansen

  • Judo

  • Ballet

  • Hockey

  • Turnen

  • Kickboksen

  • Rolstoeldansen

  • Karate

  • Bowlen

  • Sportsoos: Een plek waar jongeren met een beperking allerlei leuke dingen en sportieve activiteiten kunnen doen

 

Suriname:

  • Voetbal

  • Zwemmen

  • Dansen

  • Fietsen

  • Taekwondo

  • Boksen

  • Basketbal

  • Tennis

  • Volleybal

  • Wielrennen

  • Atletiek

 

Conclusie:

De leerlingen in Suriname en Nederland doen allemaal graag aan sport.  Het viel wel op dat in Nederland veel meer kinderen bij een of meerdere sportclubs zitten en er in Suriname meer gesport wordt  op straat/ in de buurt.  Er waren ook een aantal sporten die leerlingen in Nederland wel doen en waar geen enkele leerlingen uit Suriname  aan doet:  Korfbal, hockey, turnen, fitness, handbal, bowlen

 

 

 

 

 

 

 


SOPO2-7: SG Mariëndael SO 

And here are the results  !!!

 

 

Onze vraag

Wij vroegen jullie, om een top 10 te maken met elk van de onderstaande vragen.

1.      Wat is het leukste liedje dat je kent?

2.      Wat voor soort muziek vind je het leukst?

3.      Wat vind je het leukste kinderliedje?

4.      Wat is je favoriete instrument?

 

We waren heel benieuwd  naar:

- de overeenkomsten en verschillen tussen de Surinaamse en Nederlandse scholen.

- of er bij de vragen ook een duidelijke nummer 1 zou zijn.

 

Al snel kwamen de eerste resultaten op de wiki te staan. Regelmatig keken we met de hele klas naar de resultaten. We vonden het leuk dat er soms een internetlink bij stond. Zo hebben we naar enkele liedjes geluisterd.

 

De resultaten

Nadat alle resultaten op de 4 vragen binnen waren, hebben een top lijst gemaakt.

We hebben de resultaten van elke top tien, bekeken en punten gegeven.

Plaats 1  in de top tien kreeg 10 punten,

Plaats 2  kreeg 9 punten en zo verder tot plaats 10 met 1 punt.

Soms was er geen toplijst. War geen toplijst was, maar jullie zelf je eigen voorkeur opschreven,nneer jullie alleen je eigen voorkeur opschreven, kreeg je daarvoor 1 punt.

 

We hebben per vraag een toplijst van alle scholen samen en een lijst van de Surinaamse en Nederlandse scholen gemaakt.

 

 

1        Het leukste liedje van alle scholen

 

                                                                                                                                  PUNTEN

Een traan – Damaru               http://www.youtube.com/watch?v=vKTrbgVRVBw

25

Mi rowsu – Damaru              http://www.youtube.com/watch?=aFbCtQjGj58

22

Skeer – Joann & Philla         http://www.youtube.com/watch?v=8ZHHyWlnSZo

20

Kari mi neng – Joann & Philla    http://www.youtube.com/watch?v=DvSzKSvI-Ag

13

Lollie pop – Lil Wayne         http://www.youtube.com/watch?v=740d8sTpM7U

13

No air – Jordan Sparks          http://www.youtube.com/watch?v=Dn5G1yeKTzs

12

Beautiful – Akon & Colly     http://www.youtube.com/watch?v=X1csI0u0124

11

Rosanne – Nick en Simon     http://www.youtube.com/watch?v=5o0vFWBsMe0

11

Mijn lady – Fouradi              http://www.youtube.com/watch?v=gUWM8uHn8qM

10

Stilte in de storm – Jan Smit http://www.youtube.com/watch?v=yydcoeZq3lQ

10

The all American rejects       http://www.youtube.com/watch?v=b4QGrMyXCKo

10

Tien kleine tuinkabouters     http://www.youtube.com/watch?v=3hy2tdwmS8A

10

 

De 5 leukste liedjes van de Surinaamse scholen

 

PLAATS                                                                                                                   PUNTEN

Een traan – Damaru

25

Mi rowsu – Damaru        

22

Skeer – Joann & Philla   

20

Kari mi neng – Joann & Philla

13

Lollie pop – Lil Wayne

13

 

 

De 5 leukste liedjes van de Nederlandse scholen

 

PLAATS                                                                                           PUNTEN

Rosanne – Nick en Simon   

11

Stilte in de storm – Jan Smit

10

Tien kleine tuinkabouters

10

Miracle – Ilse de Lange        http://www.youtube.com/watch?v=ufOGzW761d8

9

Rood – Marco Borsato          http://www.youtube.com/watch?v=ZiCc5OXrGic

9

 

Bij de vraag over het leukste liedje werden door alle scholen samen 86 liedjes genoemd. Door de Surinaamse scholen 48 en de Nederlandse scholen 40 liedjes.

Bij de Surinaamse scholen scoort de zanger Damaru hoge ogen. Het is vast een pop

idool.

 

                                                                

 

Bij de Nederlandse scholen is er geen overtuigende winnaar.

 

 

 

2       De leukste muziek van alle scholen

 

 PLAATS                                                                                          PUNTEN

Hip hop

35

Kaseko (Surinaams)

25

Nederlandstalig

25

Soul

22

Rock & roll

21

Rapp

19

Engelstalig popmuziek

18

R & B

17

Reggea

15

Salsa

12

 

De top 5 leukste muziek van de Surinaamse scholen

 

PLAATS                                                                                           PUNTEN

Kaseko (Surinaams)

25

Hip hop

24

Soul

22

R & B

17

Reggea

15

 

 

De top 5 leukste muziek van de Nederlandse scholen

 

PLAATS                                                                                           PUNTEN

Nederlandstalig

15

Rock & roll

13

Hip hop

11

Engelstalig popmuziek

9

Fun

9

 

 

Bij de vraag over wat voor soort muziek werden door alle scholen 30 verschillende soorten genoemd. Door de Surinaamse scholen 22 soorten en de Nederlandse scholen 13 soorten.

Bij de Surinaamse en Nederlandse scholen werd Hip Hop vaak genoemd.

 

                                                                                        

                                    

Bij de Surinaamse scholen werd ook een aantal keren muziek van verschillende dansen genoemd. Ze houden daar vast van lekker swingen.

 

                                      

 

 

 

3.      Wat vind je het leukste kinderliedje?

 

Doenja: Wij zijn groep groen van Marie-Louise.

Vera:we hebben gekeken naar vraag 3 en 4.

 

Doenja :Wij hebben ook gekeken welke liedjes jullie het leukste vinden.

Anthony: dit  zijn    ze     mega  mindy http://www.youtube.com/watch?v=w4fAjEnFGl0

                                     Ki  zag  2 beren http://www.youtube.com/watch?v=KWOv05f9fBg

                                     Vader jacob

Deze liedjes scoorden alledrie 2 punten, de rest bleef op 1 punt. Wij geven hierbij dus de drie leukste aan jullie door

 

 

 

4.      Wat is je favoriete instrument?

 

Anthony:  Vraag 4 ging over muziekinstrumenten

 

Doenja :Weet je wat jullie het leukste instrument vinden? Het drumstel met 12 punten..

Anthony: wil je de hele top 5 weten? Hier komt -ie.

Vera: op 1 dus het drumstel 12 punten.

Op 2: de gitaar 7 punten

Op 3 de piano 6 punten

Op 4 trompet en blokfluit 4 punten.

Op 5 3 instrumenten: saxofoon, sik siki

en viool met allemaal 2 punten.

Doenja: Wij hebben nog 1 vraag aan de scholen in Suriname. Wat is een sik siki?!!

Anthony: Hoe ziet -ie er uit? Hoe klinkt-ie uit ? hoe klink-ie?_

 

Doenja: ik heb op school trommelles. 

 

Anthony, vera,  Doenja ,  Het was leuk om mee te doen tot ziens. 

 

 

 

                                                             Maar wij voelen ons ook winnaars.

                                             Wij mochten meedoen met het project van de Learning Circle.

 

            We are the champions 

            

                                                  http://www.youtube.com/watch?v=xdCrZfTkG1c

 

 

                                                                           

 

 

 


SOPO2-8: De Ruimte 

 

De samenvatting van mytylschool “De Ruimte” uit Bergen

 

Welke bekende kunstenaars komen uit jouw stad dorp of omgeving?

 

We hebben heel veel leuke antwoorden gehad

We hebben alle antwoorden geprint en we hadden meer dan 40 blz.

Het leukste vonden we de muzieklinks naar You Tube en de foto’s.

Ook was er een Surinaams gedicht geplaatst. Dat was

heel leuk. Alleen jammer dat we niet weten wat het betekent.

Sommige scholen waren erg uitgebreid.

Ze hadden hele teksten van internet gekopieerd.

De woorden daarin waren vaak vet moeilijk.

 

Nederland: Wat ons opviel:

 

Veel Nederlandse artiesten en kunstenaars zijn in heel Nederland bekend.

We vonden het wel heel leuk om te zien waar ze vandaan komen of waar ze wonen.

 

Nederlandse schrijvers:

Carry Slee

      

Sjoerd Kuiper

Marion Bloem

 

Nederlandse muzikanten:

Samba Salad

Ilse de Lange

Frank Boeyen

Maud

 

Vader Abraham

Esmee Denters

Normaal

Jovink en de voederbietels

 

Nederlandse kunstenaars:

M.C. Escher.

 

Will Schropp.

Madeleine Corbey.

 

Bekende Nederlanders

Mart smeets. –sportpresentator

Emiel ratelband. - Tjakaa!

Loesje. - affiches

Kiki classen. - actrice

Antonnie kamerling. - acteur

Annemiek schijver. - presentator

Ted de braak. – presentator , acteur

 

Voetballers.

Andy v.d. Meyde.

Alexander Bütner.

Philip Cocu.

Klaas Jan Huntelaar.

Guus Hiddink.

 

Suriname:  Wat ons op viel.

 

De meeste Surinaamse artiesten en kunstenaars zijn niet in Nederland bekend.  Eigenlijk is dat raar want we spreken toch dezelfde taal.  We kunnen  wel een aantal Surinaamse voetballers: bijvoorbeeld

Keepers:

Kenneth Vermeer (Ajax)                                     

Boy Waterman (Ado denhaag )

Rodney Ubbergen (geen club)

 

Verdediging

Kew Jaliens (AZ)

Ryan Donk (west Abion )

Urby Emanualson (Ajax)

Serginho Green (feynoord)

Purrel Frankel (de graaf schap )

Calvin Jong-a-Pin (sh heerenveen)

 

Middenveld           

Edgar Davids (gestopt)

Lorenzo Davids (NEC )

Orlando Englaar (shalke 04 )

Royston Drente (real madrid )

 

Spitsen

Ryan Babel (Liverpool)

Berry Powel (Ado denhaag )

Marvin Emmes (midelbrough)

Charles Disles (sparta)

Reylly Poepon (sparta)

 

Trainer

Stanley Menzo (cambuur)

 

Surinaamse schrijvers:

Cynthia Mc Leod

Gerrit  Baron 

Robin  Ravales

Ismene Krishnadath

 

Clark Accord     

 

Surinaamse muziek:

Denise  Janah  

Marcel  Balsemhof

Joggaman

Paul Ameerali

Max Nijman

Ruth Koenders

Ragmad Amatstam

Damaru

 

Surinaamse kunstenaars

Erwin de Vries

Soeki  Irodikromo

Paul Woei 

George Struikelblok

Rinaldo Klas

 

Bekende Surinamers: 

Steven  Westmaas - komidiant

 

 

 

  

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 


SOPO2-9: Christoffelschool 

En hier de samenvatting van onze school.

Onze vraag was:

Welke culturen zijn er  bij jullie in de klas? Wat zijn de eetgewoontes bij bepaalde feestdagen en welke recepten zijn specifiek voor bepaalde culturen of streken? 

 

 Van tevoren wisten wij dat er in beide landen verschillende culturen samenleven. Ook wisten wij al dat deze verschillende culturen vast wel hun eigen eetgewoonten hebben. Wij wisten niet welke die precies waren.

 

We hebben bijna van alle scholen antwoord gehad, van één school niet, helaas.

Uit de antwoorden kunnen opmaken dat, zowel in Nederland als in Suriname, veel verschillende culturen op de scholen zitten.

Zo zitten er in Nederland deze culturen op de scholen:

-Katholieken, Joden, Duitsers, Irakezen, Afghanen, Turken, Chinezen, Indonesiërs en natuurlijk Nederlanders

Op de Surinaamse scholen:

-Hindoestanen-Indonesiërs, Inheemsen ,Marrons, Creolen, Chinezen, Javanen

 

Ook kregen we heel veel verschillende, leuke en lekkere recepten. Bedankt allemaal!!

       

 

De antwoorden komen over het algemeen goed overeen. De recepten uit Suriname zijn veelal hetzelfde en de recepten uit Nederland ook.

Wij hebben geleerd welke culturen er allemaal op de scholen zijn en welke eetgewoonten bij deze culturen horen.

 

Conclusie:  

Onze conclusie is dat de kinderen op de Surinaamse én op de Nederlandse scholen veel dezelfde recepten opgeven als lekkerste of als speciaal voor hun cultuur.

De Surinaamse kinderen vinden dit het lekkerst of kiezen deze gerechten als speciaal voor deze  cultuur:

-Roti

-Pindasoep

-Pom

-Veel gerechten met rijst

-Veel gerechten met zoutvlees (dit kennen wij in Nederland niet)

 

Voor de Nederlandse scholen is dit:

-Stamppotten

-Friet

-Pizza

-Oliebollen

 

Tot slot:

Wij vonden het erg leuk om mee te doen aan de Learning Circle. Ook al was het voor ons soms wat moeilijk om de vragen te begrijpen en te beantwoorden.

We vonden het erg leuk om de reacties van jullie, op onze vraag, te lezen en we hopen dat we de lekkere recepten eens kunnen uitproberen.

Bedankt! En hopelijk tot een volgende keer!

 

 

 

 

 

 

 


 

SOPO2-10: Ma Retraite

Hallo allemaal,

 

Pffffff, dat was veel werk , maar we hebben er absoluut van genoten . jammer dat de lc maar enkele weken duurt . maar goed hier onze samenvatting ;

 

welke vragen stelden we? 

Wat zijn de verschillende kapsels/haardrachten  die men maakt bij de verschillende aangelegenheden za; huwelijken , feesten , werk , school , enz ( laat foto,s zien ) 

 welke kapsels zijn nu in bij de jongens en hoeveel geld stopt men in het onderhouden en verzorgen van het haar?  

 

wat wisten we zelf van tevoren?

we wisten dat er verschillende haartypes (kroes, glad , krullend ,gestraight )en  kapsels zijn 

 

welke antwoorden kregen we binnen ?

er was een intervieuw met een kapper . Dat was wel apart . Ook waren er gedichten , En dat het van persoon tot persoon afhangt hoeveel  geld men stopt in het onderhouden van het haar .ook waren er bij bepaalde antwoorden  de prijzen vermeld  en de bijbehorende  foto,s maakten het geheel  af   .

 

kloppen de antwoorden met elkaar? zijn ze niet tegenstrijdig .

Ja de antwoorden kloppen met elkaar . Vooral de nederlandse prijzen ( voor de  kapper)  kwamen overeen . Tevens was duidelijk dat de zogenaamde " gelkapsels" niet alleen in Suriname maar ook in Nederland in zijn bij de jongens

 

Wat hebben we van de antwoorden geleerd?

we hebben geleerd dat haarverzorging in Nederland veel duurder is dan in Suriname . Zo kost een bezoek aan de kapper tussen de 15-25 euro .

Nou dat is  tussen de srd57,75 en srd96,30

 

wat is onze conclusie ? Onze conclusie is dat er zoveel mogelijkheden zijn om er anders uit te zien . Dat je  met  de verschillende haartypes hele mooie kapsels kunt maken

 

opmerking omtrent de LC

Wij vonden  bepaalde vragen zeer moeilijk ( zinsconstructie , taalgebruik  vooral ) de kinderen keken ons soms met open mond aan . Het was niet altijd makkelijk om ze dan uit te leggen wat er bedoeld werd .

We vonden de tijd te kort , omdat we maar enkele uurtjesop de vrijdag hadden voor de L.C.

Voor de rest vinden we het jammer dat het ten einde is gekomen

 

groetjes  van Juf Clarita, Naomie , Angela, Awinash. Nesreen, Laweson,samantha,

 

 

  Enkele kapsels die in zijn

 

 

 

 Schoolkapsel


SOPO2-11: Mytylschool 

 

De vragen die wij stelden waren: Welke feesten worden er bij jullie op school gevierd?

                                               Welke gerechten worden er gegeten? 

                                               Maken jullie gebruik van muziekinstrumenten?

 

Uit de antwoorden van de verschillende scholen hebben we kunnen zien dat er op alle scholen verschillende feesten gevierd worden : Kerst, Sinterklaas, Pasen, verschillende andere feesten met betrekking tot de verschillende feestdagen. Ook hebben wij gezien dat er ook flink gegeten wordt tijdens de verschillende feestdagen. Verder wordt er niet ook flink gefeest met verschillende artiesten of spelletjes gedaan.

Wij zijn heel erg blij dat onze vragen heel mooi en wat heel wat plaatjes beantwoord zijn. Wij hebben ook ons best gedaan om alle vragen te beantwoorden, maar over het algemeen waren enkele vragen wat te moeilijk voor onze leerlingen.

We zijn ook heel erg blij met de verschillende antwoorden, want  wij  hebben  heel veel kunnen leren.


SOPO2-12: SO Lamtorostraat

Onze vraag was: Vertel iets over jullie voorouders ?leefgewoonten en  eetgewoonten?

 

Hai wiki fam we zijn tevreden met de antwoorrden die we gehad hebben.We vonden het leuk dat we mochten terug blikken naar de leefgewoonten van onze voorouders .We zijn blij met de antwoorden . Het was natuurlijk niet bij een ieder even makkelijk omdat die, dan geen grootouders meer hebben . We vonden het ook wel leuk dat jullie  het met ons wilde mededelen. We hebben van de antwoorden mogen genieten . We hebben het leuk gevonden met jullie bezig tezijn .Groetjes S.O. lamtoro


SOPO2-13: Louis Brailleschool

 

de vragen die wij stelden waren

 1. wat verstaan jullie precies onder cultuur.

 a. hoe geschied het huwelijk bij de verschillende culturen. (creool, hindoestaan, javaan, marron)kun je     er ook foto's bij zetten. 

 

 

aan de antwoorden van de verschillende scholen kunnen we constateren dat cultuut door een ieder anders wordt geziien. men verstaat onder cultuur de verschillden etnisiteiten in ons land met hun eigen eet en leefgewoonten, een eigen taal, godsdienst. ook moeten wij leren om elkaars cultuur te respecteren.

kijken we naar het huwelijk van de verschillende culturen dan merken we ook op dat van elk cultuur heel anders is zowel van de hindoestaan,javaan,marron, chinees als ook van de creool

 

ooh ook nog wat.

als wij in het geheel naar al de vragen kijken mogen wij wel zeggen dat het veel tijd denk werk heeft gekost. sommige vragen waren wel op een hoog niveau maar ondanks dat hebben wij toch onze best gedaan om ze allemaal naar wens te mogen beantwoorden 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments (1)

Betty Burgos said

at 11:09 am on May 6, 2009


Beste Shiefanie, Judith, Connie en leerlingen van de Petrus Donders School,

Bedankt voor jullie samenvatting!

Groetjes,
Betty

You don't have permission to comment on this page.